Published On: 08/01/2021

Wedden dat we alle Husky liefhebbers hiermee een groot plezier doen? De marketingafdeling van Husqvarna benadrukt regelmatig de “pionierskant” van het merk. En terecht. Op vele vlakken hebben de ingenieurs van de Zweedse fabrikant nooit geaarzeld om nieuwe wegen te verkennen. Wij wandelden door het Husqvarna Museum en kregen kippenvel van al dat moois.

In het kleine stadje Huskvarna in het zuiden van Zweden is er een plaats gewijd aan de fantastische geschiedenis van het merk. Het heef de plaats beroemd  gemaakt over heel de wereld. Wist u dat het merk al in 1689 werd opgericht? Aanvankelijk richtte de Zweedse fabriek zich op de productie van wapens, maar later sloegen ze andere wegen in. Als u door het Husqvarna Museum wandelt ziet u wapens, straat-, motorcross- en enduromotoren, fietsen, naaimachines, kettingzagen en grasmaaiers.

De eerste Husqvarna motorfiets werd in 1903 geproduceerd. En die had een Belgische motor! Van onze beroemde “Fabrique Nationale”. In de jaren ’20 en ’30 schitterde Husqvarna al in enduro, maar het was vooral in de jaren ’70 dat het Zweedse merk explodeerde op de off-road markt. Hun machines werden in de Verenigde Staten een groot commercieel succes.

In de motorcross wist het merk maar liefst 15 wereldtitels te bemachtigen. De eerste werd gewonnen door de Zweed Bill Nilsson in 1960. In 1993 werd Jacky Martens 500 cc wereldkampioen motorcross op een 4-takt Husqvarna, de eerste rijder die de wereldtitel op een kleppenmachine won sinds de titel van Jeff Smith in 1965. De laatste wereldtitel werd gewonnen door de Italiaan Alessio Chiodi die in 1999 wereldkampioen 125 cc werd op een Husky.

Bill Nilsson

De motordivisie van Husqvarna, die sinds 1987 deel uitmaakte van de Italiaanse groep Cagiva, veranderde in 2007 van eigenaar en kwam onder de controle van BMW.  De Duitsers gaven het project al snel op om het merk in 2013 over te dragen aan de groep van Stefan Pierer, de CEO van KTM. De productie van Husqvarna zou voortaan plaatsvinden in Mattighofen, het bolwerk van het Oostenrijkse merk.