Published On: 05/08/2023

De tiende editie van de “100% MORE’O”, ook wel bekend als de “Memory Moreau”, vond afgelopen weekend plaats in Basly in Normandië. Dit evenement, dat met meesterschap wordt georganiseerd door Marianne Moreau, is al enkele jaren het belangrijkste trefpunt voor liefhebbers van vintage motorcross in Frankrijk. Geen kampioenschap of echte sportieve inzet, maar elke keer de keuze van een circuit van zeer hoog niveau, aangeboden aan de 350 rijders als speelterrein en decor voor een enorme viering van vriendschap, waarvan de invloed tot ver over de landsgrenzen reikt.

 

 

Er zijn veel connecties en uitwisselingen, en veel handen uitgestoken naar België. De organisatie wordt gedreven door het besef van dezelfde passie voor de sport en dezelfde steeds grotere moeilijkheden die de sport begeleiden en in gevaar brengen, aan welke kant van de grens je je ook bevindt. We hebben het over de Frans-Belgische alliantie, tot en met het officiële programma. Onze twee landen zijn grote motorcrosslanden en zonder enige vorm van chauvinisme voeren we dezelfde strijd die ons verenigt voor het voortbestaan van onze sport.

 

 

En dit zijn geen loze woorden, want de bruggen tussen de 875 Trophy en 100% MORE’O zijn stevig. Francis Stempien, die ter plaatse was, zal dat niet ontkennen. Veel Franse rijders en toeschouwers zullen eind augustus in Orp zijn. In de andere richting is de ‘fabrieks’ SUZUKI RM 500 die JJ Bruno gebruikt, zowel in Orp als in Basly, in bruikleen van Jos Claessens, onze bekende landgenoot, terwijl de Yamaha YZM, die in Orp zal rijden, in bruikleen is van de Franse vriend Pascal Rollin. MXVintage is ook de enige reporter en officiële fotograaf van de ‘Memory Moreau’!

 

 

Al jaren komen veel van de grote namen uit het gouden tijdperk van MX in de wereld en de VS naar 100% MORE’O, maar zonder stress, gewoon om elkaar te zien, te mengen, te verbroederen, te feesten en op te gaan in de menigte. Natuurlijk, als ze op de dansvloer staan, zijn ze eveneens sterren. Deze editie van 2023 was geen uitzondering, met een schattige JJ Bruno #7, een aanstekelijk blije Luigi Seguy #3 nog steeds in topvorm, een stralende Daniel Pean #213, een loyale en innemende Yannig Kervella #2, en deze drie sterren van over de Atlantische Oceaan, Micky Dymond #6, Doug Dubach #15 en Chuck Sun #63, 3 echte MX-legendes uit de jaren ’80 en ’90 en bovenal 3 hele lieve jongens.

 

 

De 100% MORE’O is de motorcross voor gezinnen, de motorcross die mensen samenbrengt, de motorcross waar je menselijkheid, diep respect en broederschap vindt tussen jong en oud, ouder en jonger, sterren en amateurs. We laten het niet naar ons hoofd stijgen! We vieren en genieten van het leven. De foto’s hieronder vertellen het verhaal.

Tekst en foto’s: Manu Jacques