Published On: 15/11/2021

Voor een select groepje genodigden is zaterdagavond OPEN, de biografie van Marc de Reuver, gepresenteerd. Dankzij de organisatie van Marcs team, F&H Kawasaki MX2 Racing Team, en de aanwezigheid van drie grote voorbeelden van Marc, opa Piet de Reuver, idool Dave Strijbos en teameigenaar Harry Fasé, werd het een avond die Marc nooit meer zal vergeten.

Door de last-minute aankondiging van nieuwe coronamaatregelen werden alle zeilen bijgezet om de presentatie op een vroeger tijdstip te houden. Dankzij de flexibiliteit en het harde werk van alle betrokkenen bij het team, dat woensdag nog ‘gewoon’ in Mantova was voor de laatste GP van het seizoen, stond de truck en hospitality unit van F&H Kawasaki MX2 Racing Team er, zoals we van ze gewend zijn, perfect bij en ging de presentatie gewoon door.

 

 

Hoewel hij het zelf nog niet besefte, was er ook nog een jubileum te vieren voor Marc. Precies vijftien jaar na zijn zege in de Red Bull Knock Out van 2006 ligt zijn boek dan echt in zijn handen. Het werd een avond om nooit te vergeten voor de Trener, die niet graag in de belangstelling staat.

“We wilden er eerst een surpriseparty van maken, maar ik ben blij dat we dat niet hebben gedaan”, concludeerde schrijver Tim Gerth, die blij is dat het boek er ligt. “Het is een behoorlijk fors exemplaar geworden met meer dan 300 pagina’s. Ik heb wel gehoord dat er heel veel mensen zijn voor wie dit het eerste boek is dat ze gaan lezen, dus hebben we er ook 32 pagina’s met foto’s in gezet om het voor het crosspubliek leuk te houden”, vatte hij het boek met een lach samen in cijfers. Hoewel het boek aan de lange kant is voor een sportbiografie en al vol staat met mooie verhalen, erkende Gerth dat de persoon Marc de Reuver moeilijk in één boek te vangen is. “Ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat we minstens vijf boeken hadden kunnen schrijven met alles wat we met elkaar hebben besproken.”

 

Oude bekenden en grote voorbeelden

De zaal was voornamelijk gevuld met familie, oude bekenden en sponsoren van Marc. Toch waren er een aantal mensen die om verschillende redenen van een afstand Marc een begroeting brachten, onder wie Joshua Coppins, Marcs favoriete teamgenoot, die benadrukte enorme waardering te hebben voor de manier waarop Marc na zijn carrière zijn weg gevonden heeft. “Ik weet dat het leven na je racecarrière verschrikkelijk moeilijk kan zijn. Daarom ben ik vooral trots op wat je na je carrière hebt bereikt en wat je nu doet met F&H. Ik hoop dat de rijders een beetje naar je luisteren, want je hebt ze veel te leren!”

De eerste ontvangers van het boek waren drie voorbeelden voor Marc. Allereerst opa Piet de Reuver. “U weet het misschien niet opa, maar u bent echt een voorbeeld van mij. Ik heb altijd naar u opgekeken”, vertelde Marc aan zijn 89-jarige grootvader, die op zijn paasbest naar Moordrecht af was gereisd voor deze gelegenheid. Marcs grootste voorbeeld als rijder, wereldkampioen Dave Strijbos, nam ook een exemplaar in ontvangst. “Iedereen heeft zijn eigen voorbeeld en voor mij ben jij dat altijd geweest, Dave”, vertelde Marc. “Misschien had jij, net als ik, vaker wereldkampioen kunnen worden, maar ik bewonderde je om jouw rijstijl en dat is altijd zo gebleven”, sprak Marc de wereldkampioen motorcross 125cc van 1986 toe.

 

 

Ook Harry Fasé, de teameigenaar van F&H Kawasaki MX2 Racing Team en gastheer van de avond, nam een boek in ontvangst. Marc liet weten zijn ‘baas’ niet alleen als werkgever, maar vooral als persoon ongelofelijk te waarderen. “De gesprekken die wij hebben sinds ik hier werk, helpen mij ook enorm als mens en daar ben ik je ook waanzinnig dankbaar voor”, vertelde een zichtbaar aangedane Marc. “Wij zijn ontzettend trots dat we jou hebben als trainer”, vertelde Harry Fasé. “En we hebben een afspraak gemaakt met elkaar hè? We gaan wereldkampioen worden! En we stoppen niet tot we daar zijn. We maken nu weer een flinke stap met het team en ik kijk enorm uit naar volgend jaar!” Waarop Marc bevestigend antwoordde: “We gaan weer gasgeven!”

Sjampan en frikandel speciaal

Na het proostmoment met ‘Sjampan’ werd er nog volop nagepraat onder het genot van Marcs favoriete snack, een frikandel speciaal met ketchup. Mede dankzij de royale gastvrijheid van de familie Fasé en het team, duurde het feestje door tot de door de opgelegde coronabeperkingen geoorloofde korte uurtjes. OPEN ligt rond 18 november in de betere Nederlandse en Belgische boekhandel. Een zeer beperkt aantal met de hand gesigneerde exemplaren is nog altijd te bestellen via www.marcdereuver.nl.

 

Over OPEN

In OPEN vertelt Marc alles over zijn leven op en naast de baan: vanaf het eerste moment dat hij op de motor stapte tot zijn carrière als trainer. Naast zijn sportieve carrière praat Marc ook over zijn verkeerde afslagen in het leven, de druk op een topsporter, zijn worsteling met het vinden van een ‘steady life’ en de lessen die hij meeneemt voor de jeugd van nu. Na zijn carrière als crosser stortte De Reuver zich op een carrière als trainer en won al een wereldtitel (in 2017 met Pauls Jonass) en een Europese titel (in 2019 met Roan van de Moosdijk).