Published On: 24/07/2017

Russische motorcrosser gisteren overleden op 69-jarige leeftijd.

Gennady Moiseev

Vanochtend bereikte ons het droevige nieuws dat de Rus Gennady Moiseev is gestorven. Hij kreeg de motorcrossmicrobe te pakken toen hij als jonge kerel de 11de wedstrijd van het wereldkampioenschap in 1964 als toeschouwer meenam. De wedstrijd werd verreden in Leningrad en Moiseev besloot op dat eigenste moment om motorcrosser te worden. Al in 1966 reed hij zijn eerste officiële wedstrijd aan boord van een CZ.

In 1970 werd hij in de klasse met 250cc-motoren kampioen van de Sovjet-Unie. Nadien had de overstap naar het Oostenrijkse KTM heel wat voeten in de aarde omdat de politiek hier moeilijk over deed. Uiteindelijk ging de overheid overstag en deed Moiseev mee aan het wereldkampioenschap 250cc op KTM. Al in 1974 werd hij wereldkampioen. Daarmee was hij de tweede Sovjet na Viktor Arbekov (Arbekov stierf eerder dit jaar in februari) die een wereldtitel kon behalen. Gennady Moiseev kon nog twee keer wereldkampioen worden in 1977 en 1978. Zijn eerste wereldtitel was destijds voer voor de pers naar aanleiding van een klacht van de Russische motorsportfederatie. Lees ons eerder artikel hierover.

Gennady Moiseev

Gennady Moiseev op KTM

Moiseev won in 1978 de Motorcross der Naties in Kischinev samen met zijn kompanen Viktor Kavinov, Yuri Khudiakov en Valeriy Korneev. Ook werd hij zes keer kampioen van de Sovjet-Unie. In 2000 werd hij voorzitter van de Russische Motorsportfederatie. Gennady Moiseev werd geboren op 3 februari 1948 in Leningrad en werd 69 jaar.  Onderaan dit bericht vind je een Russische video van de overleden held. Je ziet hem op de KTM met het nummer 1.