Published On: 12/08/2022

Dit weekend wordt er sinds lang nog eens een GP gereden in Finland. Het land van duizend meren was ook in 1974 de gastheer voor de GP 250cc die werd gereden op het circuit van Hyvinkää. En het is daar waar viervoudig wereldkampioen Harry Everts zijn eerste Grote Prijs won.

1974 was het jaar van de meest gecontesteerde wereldtitel in de geschiedenis van de FIM. Jaroslav Falta kreeg na een klacht van de Russische motorsportfederatie een minuut straftijd aan de broek tijdens de finale in het Zwitserse Wohlen en verloor de wereldtitel aan de Rus Gennady Moiseev.

 

Harry is opnieuw in Hyvinkää dit weekend

Harry Everts was al in 1974 onderweg met de Oostenrijkse machine van Puch en leek tijdens de eerste wedstrijden van dat jaar niet echt in de running voor de wereldtitel maar wist de kloof met de leiders Falta en Moiseev te dichten door zijn eerste GP te winnen. Dat deed hij in Finland op 4 augustus 1974. Toen vielen alle kaarten goed voor hem en won hij op het circuit in Hyvinkää.

Harry Everts won er de eerste reeks nadat de aan de leiding rijdende Joël Robert uitviel. Jaroslav Falta werd tweede voor Hakan Andersson. Moiseev werd die reeks pas als tiende afgevlagd. In reeks twee kon Moiseev zijn KTM als eerste over de finish rijden terwijl Harry Everts knap als vierde binnenkwam. In de totaalstand werd Harry de fiere overwinnaar maar belangrijk was ook dat hij nu op de hielen zat van de twee kemphanen Moiseev en Falta.

 

 

De week nadien verkaste de motorcrosskaravaan naar Zweden voor de volgende GP in de 250cc klasse. Everts werd in de eerste reeks derde maar een crash in reeks twee zorgde voor een nulscore. Twee weken later won Harry de twee reeksen in de bewuste race in Wohlen. De tweede reeks werd gewonnen door Falta maar omdat die een minuut straftijd kreeg werd Everts al overwinnaar uitgeroepen.

Alle actie dit weekend tijdens de MXGP van Finland wordt weergegeven door onze collega’s van MXMag.be. Zij volgen alle reeksen en houden een extra oog op de prestaties van Jago Geerts en de Sloveen Tim Gajser. Die laatste kan dit weekend al voor de vijfde maal gekroond worden als wereldkampioen.