Published On: 28/06/2023

Yamaha viert met trots de 40-jarige verjaardag van de iconische Ténéré. Sinds de start in 1983 met de XT600Z heeft de Ténéré de harten en geesten van avonturiers over de hele wereld veroverd en deze mijlpaal vraagt om een grootse herdenking.

In de afgelopen vier decennia heeft de Yamaha Ténéré zijn nalatenschap gesmeed als symbool van de avontuurlijke geest, exploratie en veerkracht. Van het bedwingen van de verraderlijke terreinen van de Parijs-Dakar Rally tot het inspireren van rijders om de grenzen van het mogelijke te verleggen, de Ténéré is een ware legende geworden in de motorwereld.

 

 

In de decennia sinds Cyril Neveu in 1979-80 met de XT500 een historische dubbele overwinning behaalde in de eerste en tweede Parijs-Dakar rally, heeft Team Yamaha een aantal ongelooflijke rallyprestaties neergezet. Ténéré-iconen zoals Jean-Claude Olivier, Serge Bacou en ‘Monsieur Dakar’ Stéphane Peterhansel, wiens record van zes Yamaha-overwinningen dat in 1991 begon, tot op de dag van vandaag ongeslagen is, reden met hun machines over enkele van ’s werelds meest veeleisende terreinen. Onlangs voltooide de legendarische avonturier en Yamaha-ambassadeur Nick Sanders zijn laatste reis rond de wereld op zijn Ténéré 700, terwijl fabrieksrijders Pol Tarrés en Alessandro Botturi rallygeschiedenis blijven schrijven op hun met GYTR uitgeruste Ténéré 700 World Raid’s.

 

 

Om deze opmerkelijke reis en deze legendarische rijders samen met de Ténéré-gemeenschap te vieren, is Yamaha begonnen aan een 40ste jubileumtournee door Europa. Een collectie historische Ténéré-productiemodellen (1983-2010) en originele Dakar-klassiekers worden tentoongesteld, zodat liefhebbers uit eerste hand getuige kunnen zijn van de evolutie van deze iconische avonturenmachine.

Naast een volledige line-up van de nieuwste Ténéré-modellen waarop deelnemers aan het evenement een proefrit kunnen maken, zal tijdens de 40ste jubileumtournee ook de nieuwe Ténéré 700 World Rally voor het publiek worden geïntroduceerd. De Ténéré 700 World Rally, uitgevoerd in opvallende fabriekskleuren geïnspireerd op de YZE 850 waarmee Peterhansel in 1993 de overwinning behaalde, is een samensmelting van Yamaha’s erfgoed op het gebied van woestijnraces met moderne prestaties van wereldklasse. De nieuwste generatie Ténéré 700, een naam die synoniem staat voor woestijnracesuccessen en grensverleggende technologie, vertegenwoordigt vier decennia ervaring en succes die samenkomen in een machine die ongeëvenaard is in vermogen en avontuurlijke geest.

 

 

De Ténéré 40th Anniversary tour maakte een triomfantelijke stop op het Adventure Bike Rider Festival, het grootste adventure riding festival in Europa. Het evenement was een doorslaand succes, met een levendige sfeer en een overweldigend gevoel van opwinding onder de aanwezigen. Yamaha vierde deze gedenkwaardige gebeurtenis samen met de gepassioneerde Ténéré-community. Festivalgangers kregen de kans om de kracht van de Ténéré uit eerste hand te ervaren door middel van spannende off-road en on-road testritten op de nieuwste Yamaha-modellen.

 

 

Deskundige demonstratieritten toonden de capaciteiten van de Ténéré op uitdagend terrein en als klap op de vuurpijl nam Yamaha’s ambassadeur, de legendarische Nick Sanders, deel aan de festiviteiten en deelde hij zijn boeiende avonturenfilm, waardoor iedereen geïnspireerd raakte door zijn ongelooflijke reizen. Het Adventure Bike Rider Festival bleek een onvergetelijke viering van Yamaha’s 40-jarige mijlpaal met de Ténéré, die zijn nalatenschap als icoon in de wereld van avontuurlijk rijden bevestigde.

De Ténéré 40e jubileumtournee doet de volgende evenementen aan:

  • Ténéré Spirit Aguilar de Campoo | 31 juni – 1 juli | Spanje
  • MaxlRIDE Motofestival | 25-27 augustus | Duitsland
  • Alpes Aventure Motofestival | 8-10 september | Frankrijk

In de loop van het jaar kunnen er meer evenementen aan het schema worden toegevoegd. Neem voor meer informatie contact op met uw nationale Yamaha-distributeur.