Published On: 30/05/2022

AMC Orp-Le-Grand publiceerde een goede week geleden de voorlopige deelnemerslijsten voor wat één van de belangrijkste motorcrossevenementen van dit rijke seizoen 2022 zal worden. We spreken van de terugkeer van de “Trophée 875″, maar dan in een 100% OLDTIMERS” versie!

Dit eerste nieuwe evenement met internationale uitstraling wordt op 28 augustus 2022 gehouden op het Circuit de la Petite Gette, in Orp-Le-Grand. Het minste wat we kunnen zeggen is dat de reeksen elkaar goed aanvullen! Onder meer Patrice Thioux en Eddy Nuyts, twee oud-deelnemers van de vorige edities en nog steeds zeer actieve coureurs op de BOTC, zullen aanwezig zijn.

Ook de aanwezigheid van vele vips is aangekondigd, zoals Jean-Claude Laquaye, Dédé Malherbe, Marc Velkeneers, Ivan Van Den Broek, André Vromans, Jean-Paul Mingels, Robert Greisch, Guy Van Gijsegem. Deze wedergeboorte is de gelegenheid om een korte geschiedenis van de plaats te omschrijven en deze zeer dynamische club – AMC Orp-Le-Grand – in de schijnwerpers te zetten.

 

 

Net zoals het circuit van Bois Brûlé in Bergen, of Saint-Joseph in Nismes, is het circuit van Petite Gette, dat eigenlijk in het dorp Orp-Jauche ligt, één van de laatste drie natuurlijke circuits, de laatste heilige en historische plaatsen die nog actief zijn, die vechten om te blijven bestaan, waarop enkele van de mooiste bladzijden uit de gouden eeuw van de motorcross in België zijn geschreven!

Het circuit van deze 875 Trophy is getrokken tussen weilanden en kreupelhout, met spectaculaire hellingen, die erg pittig zijn voor de deelnemers! Het heeft ook een paar moderne tafelschansen om de show te stelen! Wat de Club zelf betreft, hier zijn enkele belangrijke mijlpalen geschreven. Ze werd opgericht in 1949 en organiseert al meer dan 60 jaar een indrukwekkend aantal motorevenementen, waaronder vele internationale motorcrossen, waaraan al onze kampioenen hebben deelgenomen … van René Baeten tot Steve Ramon, en ook Roger De Coster, Joël Robert, Sylvain en Eric Geboers, André Malherbe, Georges Jobé, en vele anderen.

In 1975 was het de organisatie van het eerste Belgische 125cc motorcross wereldkampioenschap, gewonnen door wijlen Gaston Rahier. Later werd het de “Challenge des 9 Provinces”, waarvan de laatste editie in 1991 werd gehouden. In de jaren 90 was het de tijd van de 4 uur endurances (foto’s 1997), de “RMT” (Régularité Multi Terrains), evenals de nationale motorcross zoals de “Joël Robert Trophy”.

 

 

Vanaf 2003 zien we de terugkeer van het “Belgian Inter Open Championship”, met deelname van talrijke GP-renners, waaronder Joël Smets in 2003, Stefan Everts in 2005 en 2006, Steve Ramon in 2009, Clément Desalle in 2009 en 2017, om er maar een paar te noemen.

Tenslotte was het vanaf 2014 de succesvolle integratie van twee rondes voor oldtimermotoren die ongetwijfeld geleid heeft tot de huidige koerswijziging, namelijk de vernieuwing van deze “875 Trophy” in 100% OLDTIMERS”. De mythische originele versie van de “Trophée 875” werd georganiseerd van 1976 tot 1984, met als bijzonderheid dat dezelfde rijder drie verschillende machines – 125, 250, 500 – moest besturen in drie rondes! De trofee werd verder gezet tot 1990, maar met andere regels.

 

 

Zet 28 augustus 2022 in uw agenda. Vergeet niet dat de pré-registraties nog steeds open zijn en toegankelijk zijn via deze link en meer bepaald in VINTAGE Pre 74 en Pre 78.

De deelnemende ploegen en rijders