Published On: 07/08/2018

De aanhoudende hitte van 2018 heeft de hete zomer van 1976 van de tabellen geveegd maar het is toch een mooie gelegenheid om terug te kijken naar een voor de Belgen prima motorcrossjaar. 

In het nog prille wereldkampioenschap 125cc kon Gaston Rahier in 1976 voor een tweede keer wereldkampioen worden op een Suzuki. Hij won vijftien van de vierentwintig reeksen. Francois Minnen en Dieudonne Stouvenaekers werden respectievelijk achttiende en negentiende in dit WK. Het waren de twee Tsjecho-slowaakse CZ-piloten Jiry Churavy en Zdenek Velky die Rahier een gans jaar op de hielen zaten en tweede en derde werden in het WK.

In het wereldkampioenschap 250cc kon de Fin Heikki Mikkola het laken naar zich toe trekken met één luttel puntje overschot op de Rus Gennady Moiseev. Hij werd door Husqvarna gevraagd om van de 500cc over te stappen naar de 250cc om daar de wereldtitel binnen te halen. Moiseev kon in de eerste twee wedstrijden te Sabadell Spanje en in het Belgische Betekom geen punten scoren maar kwam nadien steeds sterker opzetten. Die andere Rus, Vladimir Kavinov werd derde in het WK. Harry Everts werd vijfde, Raymond Boven dertiende, André Malherbe veertiende en Joël Robert negentiende.

Het was ook in 1976 dat Yamaha zich terugtrok uit het wereldkampioenschap 500cc. Dat was erg slecht nieuws voor Jaak Vanvelthoven en Ake Jonsson. De Zweed keerde terug naar Maico en lange Jaak zou het WK rijden op een KTM. Roger De Coster zou later dat jaar in het Luxemburgse Ettelbruck zijn vijfde wereldtitel winnen voor ploegmaat Gerrit Wolsink. In deze laatste wedstrijd werd De Coster flink geholpen door Vanvelthoven die punten van Wolsink kon afsnoepen door beide reeksen op zijn naam te schrijven. Wolsink eindigde tweede in het WK met zes punten minder dan De Coster. De Duitser Adolf Weil werd derde in dit WK 500cc. Jaak Vanvelthoven strandde op de zevende plaats, blitz-starter Raymond Heeren werd achttiende.

De Motorcross der Naties werd dat jaar in de Nederlandse zandbak van Sint-Anthonis gereden. De Belgische ploeg bestond uit Jaak Vanvelthoven, Harry Everts, Gaston Rahier en Roger De Coster. Hun voornaamste tegenstanders waren de Nederlanders met Gerrit Wolsink, Frans Sigmans, Gerard Rond en Toon Karsmakers. De Rus Gennady Moiseev won de eerste reeks voor De Coster. Onze landgenoot kon evenwel de tweede reeks winnen voor de vliegende Fin Heikki Mikkola. Uiteindelijk konden de Belgen de “Naties” winnen voor team Nederland. Duitsland werd derde in de MXoN van 1976.

De Trofee der Naties werd verreden in het Zwitserse Wohlen. De Belgische bondscoach vaardigde hetzelfde team af als voor de Motorcross der Naties. De Belgen wonnen andermaal de begeerde trofee voor de USSR en Tsjechoslovakije.

Winnaars Belgisch kampioenschap 1976

  • Inters 500cc       Roger De Coster
  • Inters 250cc       Gaston Rahier
  • Zijspannen          Aloïs De Kort
  • Seniors 500cc     André Vromans
  • Seniors 250cc     Philippe Daubie
  • Seniors 125cc     Christian Timmermans
  • Juniors 500cc     Jos Megens
  • Juniors 250cc     Jean-Marie Milissen
  • Juniors 125cc      Michel Leclercq

Het Belgisch team voor de Motorcross des Nations van 1976.