Published On: 20/12/2022

Op 25 augustus 1974 wordt één van de meest controversiële beslissingen in de geschiedenis van het WK motorcross genomen. De 250cc wereldtitel van de Tsjecho-Slovaak Jaroslav Falta wordt door invloed van de Russische motorsportfederatie gecontesteerd. Enkele uren nadat de champagne was opgedronken werd zijn titel weer afgenomen door de FIM. Die ging op deze manier naar de Rus Gennady Moiseev. 

De gebeurtenis wordt nu nog altijd gezien als de meest foute en onrechtvaardige beslissing ooit genomen door de FIM. Martina Faltova Cope, de dochter van Jaroslav, was de grote motor achter het neerschrijven van het verhaal uit 1974. Al in 2001 verscheen er in Tsjechië een boek over de verloren wereldtitel geschreven door Ivo Helikar. De titel luidde “Ukradeny Titul”.

 

 

 

Tijdens de jaren nadien probeerde Martina tevergeefs om het boek ook in het Engels uit te brengen. Ze vond dat iedere motorsportliefhebber het recht had om de volledige waarheid te kennen over wat er tijdens de grand prix 250cc in Wohlen, Zwitserland gebeurde. Via social media kwam ze in contact met Gary Tippings, een Brit die ooit actief was in het Brits kampioenschap motorcross. Later was hij verbonden met de Britse omroep BBC als productie assistent.

 

Jaroslav Falta en dochter Martina

Hij heeft ook meer dan twintig jaar ervaring als schrijver van romans en korte verhalen. Gary richtte Large Art Productions Ltd op in 2016, en produceert momenteel een aantal van zijn originele scenario’s in samenwerking met een van de grote filmstudio’s, in samenwerking met enkele van de belangrijkste filmproducenten uit de industrie.

Als fan van Jaroslav Falta ontmoette Gary begin 2021 Jaroslav’s dochter Martina via social media, en realiseerde een droom toen zijn aanbod om een uitgebreide en bijgewerkte Engelse versie te schrijven van de Tsjechische publicatie “Ukradeny Titul” met enthousiasme aanvaard werd door Martina en de familie Falta. De rest is geschiedenis.

Helaas kan Jarsoslav Falta dit alles niet meer meemaken, hij overleed eerder dit jaar op 71-jarige leeftijd. Het boek “The Stolen Title” van Gary Tippings is nu te online te koop. Het is te bestellen via deze website: https://faltabook.com

Herlees het verhaal over de verloren wereldtitel van Falta via deze link: https://www.mxvintage.be/dingen-nooit-mogen-gebeuren-jaroslav-falta-verliest-titel-1974