Published On: 18/01/2022

Heel wat motorcrossers rijden nooit wedstrijden maar cruisen door Europa om er te trainen op circuits die tot de verbeelding spreken. In België is er een acuut gebrek aan trainingsfaciliteiten en bovendien zijn de circuits net daarom erg druk.

In de wintermaanden trekken veel crossers naar het zuiden (lees warmere oorden) om er te gaan trainen. Maar ook in de zomer zoeken de Belgische motorcrossers naar leuke circuits in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Dat kan uiteraard perfect met een geldige sportlicentie van uw federatie. Rijdt u echter nooit wedstrijden en wil je toch goed verzekerd zijn dan is de Sportvergunning jaarlijkse training van de BMB iets voor jou.

Rocco’s Ranch in Barcelona

Je kan dan gaan trainen op wettelijk vergunde circuits. Er is een nationale vergunning voor de circuits in België en er is ook een ‘Europe Open’ vergunning. Met deze laatste kan je gaan trainen in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. De kostprijs voor deze vergunning is € 180.

Een optionele verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) is verplicht in Frankrijk en Nederland. Hierdoor dient er voor de trainingen in Frankrijk geen ‘Pass circuit’ te worden aangekocht bij de FFM. Er wordt een specifiek attest bij de vergunning afgeleverd. Echter in Nederland is de aankoop van een KNMV Basis Sportlicentie nog steeds verplicht. Die kost € 115,50. Dat is 67,50 voor de licentie en de eenmalige bijdrage MX Masterplan.

Het mooie circuit van Ligny in Fontaine-au-Pire (F)

Om een trainingsvergunning te kunnen onderschrijven is de aansluiting bij een bij  Motorsport Vlaanderen aangesloten club niet verplicht maar facultatief. De BMB ontwikkelde samen met Magelan Software voor de vergunningsaanvragen een klein programma. Dat dien je te downloaden via deze link.

Foto’s: MXVintage