Published On: 16/08/2019

Vijfvoudig wereldkampioen Roger De Coster en verzamelaar Terry Good hebben een unieke deal gesloten waarbij Terry de hele collectie fabrieksmotoren van Roger De Coster en alle bijbehorende memorabilia heeft verworven. Roger heeft deze collectie verzameld tijdens zijn carrière beginnend van de vroege jaren 1960 tot in 1980! Zonder twijfel is dit de grootste en belangrijkste collectie van crossmotors, onderdelen, foto’s en memorabilia ter wereld.

De verzameling bestaat uit meer dan een dozijn crossmachines waaronder zijn kampioenschap Suzuki’s en zelfs de fabrieks RC500 Honda waarmee hij in 1980 zijn laatste 500cc grand-prix in Luxemburg (Ettelbruck) won. Ook zijn er hopen fabrieksonderdelen, racekledij, meer dan 13.000 foto’s, videofilms (de meeste nog nooit eerder vertoond) en de meeste trofeeën die hij al in de jaren 60 won. De collectie is zo groot dat er twee vrachtwagens nodig waren om alles van Californië naar Chicago te vervoeren. De eindbestemming is het International Motocross Museum.

Terry Good: “Roger en ik praten hier al meer dan 20 jaar over. Ik ben in zijn huis en zijn garage geweest en heb het vaak gezien, maar zelfs ik wist niet hoeveel er gestockeerd lag. Het meeste bevindt zich in perfecte staat, en ziet er uit zoals het voor het laatst werd gebruikt. Het is overweldigend om het in het echt te zien! Deze collectie is de uniek en zorgt voor een ongelooflijke weergave voor de hele wereld om te zien in ons museum. Toen het museumproject vorm kreeg en mijn verzameling begon te groeien en zeer belangrijke motoren bevatte, hadden Roger en ik verschillende gesprekken en vergaderingen hierover en uiteindelijk werd er een deal gesloten. Voor mij is dit een droom die uitkomt en ik ben zo dankbaar dat ik degene ben die de nalatenschap van ‘The Man’ voor de eeuwigheid kan bewaren.

Roger De Coster: “Ik wilde dat mijn motoren en memorabilia bij iemand zouden zijn die goed voor ze zou zorgen en ze bij elkaar zou houden. Ik wilde dat ze op een plek waren waar ze door iedereen konden worden gezien en dat ze samen met veel andere topmotoren werden tentoongesteld die destijds titels gewonnen hadden. Zo zal er de Norton van Leslie Archer staan, alsook Sten Lundin’s Lito en vele andere fabrieksmotoren van toen. Ik heb het gevoel dat wanneer alles klaar is, het museum van Terry het belangrijkste motorcrossmuseum ter wereld zal zijn.

International Motocross Museum Chicago

Daar stopt het ook niet. Roger zal een consultant voor het museum zijn en zal ook zeer betrokken worden bij de realisatie van de tentoonstelling, met name die van zijn eigen collectie. Het idee is om een prachtig overzicht te creëren van de carrière van ‘The Man’. Volgens onze informatie zou onze landgenoot Joël Robert de conservator worden van het International Motocross Museum. Het zou eind 2019 open gaan voor het grote publiek. Wij houden u zeker op de hoogte.