Published On: 03/09/2016

Jacky Martens wint de GP500 van 1991.

Jacky Martens Foto: imgrum.net

Foto: DMEpics

Het is 1991. Dikke 500cc tweetakten razen zoals altijd door de bossen rond de Citadel van Namur tijdens de jaarlijkse GP motorcross. Deze keer is er een vreemde eend in de bijt. Voor de eerste keer sinds het verdwijnen van de viertakten uit de motorcross halverwege de jaren zeventig is er weer een diepe viertaktroffel waar te nemen.

Walter Bartolini op de viertakt Husaberg.

Walter Bartolini op de viertakt Husaberg.

Het is Walter Bartolini die rijd op een Husaberg met kleppenmotor. De wedstrijd word gewonnen door KTM-rijder Jacky Martens die enkele jaren later wereldkampioen zou worden …….. op een viertakt. De video’s van de twee reeksen geven een mooi beeld van de sfeer op en rond de citadel en vooral van het toen zo legendarische café “Chalet du Monument” waar vooral de Britten thuis waren. Daar gaan de Engelse supporters als vanouds tekeer aangedreven door een industriële hoeveelheid Waalse pils.

De sfeer is zo typerend en met geen enkele GP te vergelijken, ook niet met de huidige MXGP’s. In de video zie je beelden van George Jobé (later dat jaar gekroond tot wereldkampioen 500cc), Paul Malin (nu presentator van de WK’s motocross), Dirk Geukens, Ronny Weustenraedt, Billy Liles en Kees van der Ven. Geniet van twee keer 12 minuten beelden vol met bloedstollende motorcross, Britse vlaggen, sloten Jupiler, dikke tweetakten en één viertakt.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=bIrKpfiv-BQ[/embedyt]

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=IiH_tEcT7Lc[/embedyt]