Published On: 06/12/2021

Die hadden we niet zien aankomen. De merknaam BSA wordt nieuw leven ingeblazen. De Britse motorfabrikant trok begin de jaren ’70 de stekker uit een indrukwekkende geschiedenis. Het doet nu een voorzichtige stap door het uitbrengen van de moderne versie van de legendarische Goldstar.

De merknaam BSA Company werd in 2016 overgenomen door Classic Legends Pvt. Ltd., een dochteronderneming van de Indische Mahindra Group. Mahindra is een machtige investeringsgroep die een vinger aan de pols heeft in vele industriële takken. Mahindra heeft ook een wegraceteam in de Moto 3 en in de Formule E.

BSA, dat staat voor Birmingham Small Arms Company, maakte kleine handwapens vanaf 1861. Het duurde echter tot 1903 voor het merk zijn eerste motorfiets produceerde. De woelige geschiedenis van BSA is er eentje van overnames, een platgebombardeerde fabriek tijdens de oorlog en een droef einde dat werd ingeluid door de komst van betrouwbare motoren uit Japan.

BSA komt dus nu met een nieuwe Goldstar en surft mee op de populariteit van retromodellen zoals de Triumph Bonneville en de Royal Enfield. De Britten hebben natuurlijk ook een motorcrossverleden want ze wonnen twee wereldtitels met Jef Smith in 1964 en 1965. Voorlopig zijn er geen plannen bekend om weer een crossmotor te bouwen. Die zijn er wel bij Triumph die eind 2022 met een volledig off-roadgamma op de markt gaan komen. Alle info over de nieuwe Goldstar vindt je via deze link.