Published On: 15/02/2022

Samen met vijftig andere sportboeken staat OPEN, de biografie van motorcrosser Marc de Reuver van auteur Tim Gerth, op de lijst van genomineerde boeken voor de Nico Scheepmaker Beker, de Nederlandse prijs voor de schrijver van het beste Sportboek van het Jaar 2021. Het in november 2021 verschenen boek gaat over het leven van de flamboyante en spraakmakende motorcrossrijder en -trainer Marc de Reuver.

Het werd met open armen ontvangen door crossend Nederland, waardoor het binnen een mum van tijd uitverkocht raakte. Inmiddels ligt de derde druk van het boek in de winkel en is de internationale versie onderweg naar de drukker. OPEN is het enige motorcrossboek dat in de selectie is opgenomen, die verder onder meer bestaat uit diverse boeken over de Formule 1, de biografie van Johan Derksen en de biografie van Wim Jansen, Meesterbrein, eveneens uitgebracht door uitgeverij Edicola. De jury buigt zich de komende periode over de nominaties om in een later stadium de finalisten bekend te maken.

In 2020 ging de prijs naar Ali was mijn vriend van Erik Dijkstra. Tim Gerth hoopt dat OPEN in de voetsporen mag treden van het door Natasja Weber geschreven boek Bruut, dat ook werd uitgegeven door Edicola en in de 2020-editie van de competitie de finale haalde. ‘Dat zou natuurlijk een mooie beloning zijn voor ons werk, maar ook voor het vertrouwen van Edicola. Zij gingen de uitdaging aan een boek van een debuterende schrijver over een onderbelichte sport uit te geven en het heeft iedere verwachting overtroffen! Juist omdat we opboksen tegen talloze voetbal- en Formule 1-boeken denk ik dat er een reële kans is dat dit unieke verhaal opvalt bij de jury. Maar de benoeming is al een enorm compliment!’

Internationale versie onderweg

Terwijl er opnieuw een nieuwe druk van de Nederlandse versie aan zit te komen, is er in de winter hard doorgewerkt aan de Engelse vertaling van OPEN. Tim Gerth: ‘Ik heb uiteindelijk ervoor gekozen om zelf de vertaling te doen, aangezien het best een uitdaging is om Marc’s woorden om te zetten in het Engels en de authenticiteit te behouden. Het was nog best een kluif, maar inmiddels ben ik er helemaal doorheen.’ Volgens de planning wordt de Engelstalige versie van het boek rond 20 maart gedrukt.

Over de Nico Scheepmaker Beker

De prijs voor het beste sportboek van het jaar is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar was tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.