Published On: 21/09/2024

België heeft een ongekend grote geschiedenis in de motorcross. Gelukkig wordt dat rijke sportverleden door enkelingen bewaard voor het nageslacht. Johan Troch is een van die mannen die heel veel beelden en artikels verzameld heeft rond de internationale motorcross-wedstrijden die destijds werd gehouden in de Gelaagputten van Stekene.

Deze locatie ademt motorcross en was jarenlang het decor voor één van de grotere internationale organisaties die ons land rijk was. Johan Troch is de zoon van Pierre, een van de oprichters van AMS Stekene. In 1947 richtte Pierre Troch samen met twee anderen de club op met de bedoeling om er een motorcross te organiseren met lokale piloten.

Eddy Nuyts in Stekene

Al in 1950 werd de eerste wedstrijd georganiseerd in Stekene. Tien jaar later voltrok zich een drama. René Baeten kwam er ten val en overleed later aan zijn verwondingen. Johan Troch heeft op de website de mooie geschiedenis van de cross in Stekene weergegeven doormiddel van massaal veel foto’s en krantenknipsels.

Zo kwamen we te weten dat de Gelaagputten constant droog moesten worden gehouden met pompen. Het blijkt zelfs dat als de motorcross er destijds niet was geweest dat er nu een groot meer zou gelegen hebben. Jullie motorcross liefhebbers gaan het zalig vinden om de website over de motorcross in Stekene door te bladeren. Johan Troch heeft er flink wat tijd ingestoken. Klik hieronder op de link om naar de website te gaan.

https://motocross1stekene.wordpress.com

Foto’s: Jean Berben en Johan Troch