Published On: 13/05/2024

Op vrijdag 10 mei waren alle ogen gericht op de “Flutlicht Motocross” in Kleinhau! En met reden! Zoveel Belgische rijders op de baan, de vaste deelnemers aan ons nationaal Vintage Motocross kampioenschap! Het is bijna alsof de duizelingwekkende hellingen van het prachtige MSC Kleinhau Circuit een soort tuin zijn voor onze atleten en liefhebbers. Na de lange, moeilijke en frustrerende weken als gevolg van de weersomstandigheden brak de dag eindelijk aan onder een stralende hemel, badend in een gulle zon, en onze kampioenen lieten van zich horen! 

Alle resultaten van alle reeksen in Kleinhau kan je nalezen via deze link.

De vijandelijkheden begonnen rond 17.30 uur met de Klasse 1 Twin-Shock 54-! We verwachtten een herhaling van het verschrikkelijke duel van 2023 tussen Ronny Lambrechts (#79) en Brenda Wagemans (#30), maar dat was niet het geval. Het was de Brit Scott Reed (#341) die de holeshot nam en aan de leiding reed in de eerste ronde voor Brenda Wagemans en Didier Stommen (#401), die even later moest vertragen vanwege een technisch probleem met zijn motor. Onze Belgische kampioene toonde echter al snel haar onwrikbare autoriteit en won beide manches. Ronny Lambrechts was aanwezig in Kleinhau, maar elke kampioen heeft zijn slechte dagen. Hij brak zijn enkel in Kleinhau. Hij viel niet, maar verdraaide zijn voet in een spoor. Na een paar trage passages moest hij opgeven. We wensen hem een spoedig herstel.

 

 

In Klasse 2 Oldtimers 63+ Pre 65, 73, 78 was het echt genieten! Het was onze nationale Eddy Nuyts, in prima vorm, die ons een dubbele overwinning bezorgde. In de eerste manche was het de uitmuntende Hubert Heck (#19) die de eerste ronde aan de leiding begon! Eddy Nuyts (#434) lag op dat moment vijfde, maar hij zou de held worden van een opmerkelijke comeback. De strijd was vervolgens hevig met Van Den Eynde (#117) in de eerste heat en Van Den Nieuwenhof (#87) in de tweede.

 

 

Daarna volgde de Klasse 3 Twin-Shock 55+. William Burgess (#3) nam de leiding in de eerste ronde, maar Danny Hens (#103) bleek niet te stoppen op zijn Honda XR 600 en gaf ons een indrukwekkende demonstratie.

 

 

In Klasse 4 Oldtimer 62-voor 73 was het de heethoofdige Bjorn Verdoodt (#400) op zijn CZ, die de 2 manches won! In het algemeen klassement en in de pre-’78-klasse was het lokale rijder Uwe Jordine (#77) die de race won op zijn krachtige ’77 Yamaha Cheney.

 

 

De Klasse 6 Yougtimers 34+ was erg levendig! Tom de Belder (#15) kwam langs en zette Vincent Lacasse (#54) op zijn CCM op zijn kop! Tom Cuyvers (#9), op zijn Husaberg, was ook briljant.

 

 

En tot slot was het rond 20.30 uur, toen de avond viel, tijd voor de Klasse 8 Youngtimers 33-, om af te sluiten met de manches voor de solocategorieën. Denis Wagemans (#49) was de onbetwiste leider in de 1e heat tot aan de laatste ronde. Beginnend vanaf ongeveer de 5e plaats passeerde hij elk van zijn rivalen en lag ver voor op de rest. Een echt vliegtuig! Helaas werd hij toen het slachtoffer van een kapotte achterrem. Hij reed in de tweede manche, maar omdat hij geen vertrouwen had in zijn achterrem, moest hij genoegen nemen met de zevende plaats.

 

 

Traditionele oldtimer zijspannen zijn erg talrijk en erg populair in Kleinhau. Ze vormen Klasse 5 en Klasse 7 en bieden ons een heroïsch schouwspel van schoonheid. De bemanningen zijn zeer gevarieerd, soms gemengd, en ze vertellen allemaal prachtige verhalen over vriendschappen en families, zoals wanneer een grootvader met zijn kleinzoon rijdt (#4). Een heel mooie vrouwenploeg (#13) stond ook aan de start. Goed gedaan allemaal!

 

 

Tot ziens in 2025 met Ronny Lambrechts voor een geweldige rematch!

 

Foto’s: Manu Jacques