Published On: 12/03/2022

De motorcrossliefhebbers met wat kilometers op de teller kennen hem ongetwijfeld. En als ze hem niet zouden kennen dan toch wel heel zeker zijn stem. Vandaag precies 20 jaar geleden overleed speaker Jos Vanluyd.

Hoe dikwijls worden zijn specifieke reclameboodschappen nog gescandeerd als een herinnering uit een tijd dat motorcross nog motorcross was. Die boodschappen zijn bijna gemummificeerd als oneliners die in het collectief geheugen zitten van motorcross liefhebbend Vlaanderen.

Vanluyd drukte zijn stempel op de cross als speaker maar ook als manager van een aantal piloten. Het is mooi om te horen dat zijn invloed, zijn woordenschat en zijn manier van aankondigen blijft verder leven in de huidige generatie van speakers. Hoe dikwijls vatte hij een bevestiging van een vorige zin aan met het woord ‘welnu’. Jos had een groot motorsporthart en kinderhart. In april 2000 werd vooral onder zijn impuls het provinciaal Limburgs opleidingskamp georganiseerd. Voor 2002 had Jos weer toegezegd om dit opnieuw met volle inzet te ondersteunen. Hij overleed echter op 12 maart 2002.

Daar boven op de BMB jurybus, zien we jou nog altijd staan met je onafscheidelijke pilotenbril op de neus, begeesterd door de cross, het publiek opzwepend en immer en altijd alert om geen sponsors te vergeten. De val van het starthek was voor hem meteen ook het moment om een tandje bij te steken. De afstand tussen het hek en de eerste bocht was één langgerekte schreeuw van gemeende extase voor een sport die hij door en door lief had. Hij maande je aan om tijdens de pauze aan te schuiven voor een lekkere frituursnack uit Olen …….. “want wat OVI maakt ……… dat smaakt!”