Published On: 18/05/2016

MXVintage wil u tips geven en eenvoudig toe te passen regels om uw doelloos leven om te gooien naar een zinvol bestaan als motorcrosser. Wij vragen uw aandacht voor al onze verworven kennis en 10 ongeschreven regels die je nooit zal leren in de grote motorcross-school.

1.Winnen is niet alles!

Winnen is niet het allerbelangrijkste. Het is een bijproduct van dezelfde inspanning die nodig is om pakweg twaalfde te worden. Als je een winnaar wilt zijn maar je raakt nooit in die vermaledijde top tien, vertel de mensen dat je won. U denkt misschien dat alle ogen van de toeschouwers op jou gericht zijn tijdens de oldtimercross maar in werkelijk heeft niemand jou gezien, echt niemand. Wat moet je hiervan leren? Dat motorcross gaat om wat je er in steekt maar niet om wat je eruit haalt.

2. Volgende week is het weer cross!

Het maakt niet uit hoe belangrijk de wedstrijd van zondag is, ze is onbelangrijk. Er is altijd wel ergens ter wereld een wedstrijd en wellicht ben je er niet bij. Je wint deze race niet en waarschijnlijk kan je de piloot die won ook niet verslaan. Zie het zo: De winnaar van een wedstrijd deed iets net iets beter dan zijn kompanen ergens in een afgelegen gebied op een willekeurige zondag. En maar heel erg weinig mensen liggen daar wakker van. Basta!

3. Kleed u voor de crash en niet voor het rijden!

Beschermkledij voor motorcrosspiloten zijn te koop in twee categorieën: Niet genoeg bescherming en net niet genoeg bescherming. Als het geproduceerd word, draag het dan ook! Ben je heilig overtuigd dat je nooit tegen de vlakte gaat met de crossmotor? Draag dan een T-shirt en basketsloefkes van Nike.

4. Spaar uw nieuwe onderdelen voor woensdag!

Als uw crossmotor vorige week prima liep zal hij dat ook deze week doen. Op een wedstrijddag experimenteer je niet met benzinemengsels, een nieuwe voorvork of de viscositeit van je olie. Test nooit of te nimmer nieuwe onderdelen op een wedstrijd. Daarvoor zijn de weekdagen uitgevonden.

5. Hou de mindere Goden niet voor de gek!

Het belangrijkste in sporten is sportiviteit. Als snelle piloten langzamere rijders voor de gek houden lijken ze op egocentrische bullebakken. Ben jij een snelle jongen? Doe het dan niet voor de volgende reden: Je bent zeker niet de snelste motorcrosser ter wereld (en indien toch, dan niet voor lang). Dat betekent dat er altijd iemand zal zijn die achter jou kan komen schreeuwen om plaats te maken, je bakkes vol modder te spuiten en een meewarige blik te geven tijdens het voorbij rijden. Is het dat wat je wil?

6. Kijk nooit achterom!

Er gebeuren drie dingen wanneer je tijdens de race achterom kijkt. 1) Je verliest een nanoseconde tijd. Op kop rijden en je kop draaien gaat niet samen. 2) Je leidt jezelf af van datgene wat je moet doen. Motorcross is een concentratiesport en je aandacht moet gericht worden op dat wat voor je gebeurt en niet op dat achter je. 3) Achter je kijken is een teken van zwakte. Een piloot die achterom kijkt heeft een gebrek aan vertrouwen. Er is echter één uitzondering: Rij je als laatste dan is het geoorloofd om achterom te kijken. Zo kom je te weten wie de reeks gaat winnen.

7. Geef nooit op, nee nooit!

Vroegtijdig opgeven is besmettelijk. Als je éénmaal hebt opgegeven dan is het de volgende wedstrijd een stuk gemakkelijker om opnieuw op te geven. Uiteindelijk start je niet meer in de tweede reeks en de volgende keer ook niet meer in de eerste reeks en voor je het weet heb je een nieuwe sport gevonden: Postzegels verzamelen. Stop nooit, Geef niet op, nooit of te nooit! De wedstrijd van vandaag is een training voor de race van volgende week en dat gaat zo door voor de rest van je leven.

8. Doe uw crossbril nooit af!

Je denkt wellicht dat door al die modder op je bril je de bomen door het bos niet meer ziet maar vergeet niet dat je een oog kunt verliezen door diezelfde smurrie. De vraag die je jezelf moet stellen is: Hoeveel motorcrosstitels heeft Stevie Wonder ooit gewonnen?

9. Kijk de kat uit de boom!

Enkel dwazen doen als eerste de dubbelsprong. Gebruik je gezond verstand. Laat een ander de kastanjes uit het vuur halen en kijk of hij de dubbel doet. Red hij het niet, stuur dan een berichtje met een dankwoordje naar zijn ziekenhuisbed. Wat als niemand springt? Dan zou je wel helemaal gaga zijn om het vooralsnog te proberen.

10. Leer genieten van het omkleden!

Motorcrosskledij is geëvolueerd van zwart leder naar een kakofonie van kleuren. Geniet ervan want in onze moderne samenleving zijn er maar weinig plaatsen waar volwassen mannen laarzen tot op kniehoogte, fluo broeken met een streepje, shirts met schreeuwerige kleuren en een gespiegelde bril kunnen dragen zonder verward te worden met een lid van The Village People.